Chat with us, powered by LiveChat

Mozzart u borbi protiv nasilja nad ženama

Mozzart u borbi protiv nasilja nad ženama

 

Rezultati ankete o nasilju nad ženama koju je sproveo OEBS 2018. pokazuju da 1,7 milion žena u Srbiji pretrpeo je neki oblik nasilja – fizičko, seksualno, psihičko, finansijsko, ekonomsko. Nakon najtežeg fizičkog i/ili seksualnog nasilja samo 3% žrtava je kontaktiralo žensku sigurnu kuću, a 1% organizaciju za podršku žrtvama. Po podacima Afirmativnog ženskog centra u 2019. zabeleženo je 26 slučajeva ubistava žena od strane partnera ili člana porodice. Više od decenije donatorski i kroz volonterski rad zaposlenih Mozzart podržava rad Savetovališta za borbu protiv nasilja nad ženama i broj štićenica kuće se s godinama ne smanjuje.

 

Pred sudbonosni meč sa Norveškom, kompletan stručni štab A selekcije reprezentacija Srbije je prvi trening na okupljanju odradio u majicama „Stop nasilju nad ženama“, a nakon dva gola u vrlo važnoj utakmici, heroj meča Sergej Milinković Savić pokazao je da je heroj i van terena i zajedno sa Filipom Kostićem poslao važnu poruku.

Poražavajući podaci o porodičnom nasilju bili su glavni motiv za našu kompaniju da pokrene najveću kampanju za podizanje svesti o problemu nasilja nad ženama i promociju rodne ravnopravnosti, odnosno obavezi poštovanja jednakih prava za muškarce i žene koju je do sada aktivno podržalo više od 650 vrhunskih sportista.

Finale ragbi kupa Srbije između beogradskih ragbi klubova Crvena zvezda i Partizan  otpočelo je na identičan način.

Kompanija Mozzart i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade RS potpisali su Protokol o saradnji, ozvaničavajući partnerstvo u borbi protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, kao i obavezu preduzimanja radnji na osvešćivanju i rešavanju ovog problema, tom prilikom je održana konferencija za štampu sa prof.dr Zoranom Mihajlović i generalnom direktorkom Mozzarta Koviljkom Lončar, u srpskom salonu u zgradi Vlade.

Odbranom penala u odlučujućem meču, golman FK Crvena zvezda Milan Borjan kvalifikovao je beorgadski klub u najelitnije fudbalsko takmičenje na svetu, Ligu šampiona i postao miljenik nacije. Kao jednog od najpopularnijih srpskih sportista podržao je našu kampanju i svima poslao jasnu poruku da nasilje mora da se prijavi!

 

U istu svrhu je u toku trajanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama,  globalne, svetske kampanje koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta, Mozzart i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pokrenuli su najveću marketinšku i PR kampanju u Srbiji na temu porodičnog i nasilja nad ženama u prethodnoj godini u okviru koje su svi sportisti iz fudbalske, odbojkaške i rukometne prve lige Srbije, njih više od 500, na teren izašli u majicama sa porukom Stop nasilju nad ženama. Na 18 stadiona i sportskih hala u državi pročitani su poražavajući podaci o porodičnom nasilju i upućen je apel svim posetiocima da nasilje prijave na zvaničan broj telefona za prijavu nasilja MUPa Srbije.

 

Na svim događajima u decembru u Štark Areni bili su postavljeni baneri Stop nasilju nad ženama na svim mečevima Evrolige, koncertima Zdravka Čolića, Nataše Bekvalac, Lexington benda…

Na događaju proslave 50 godina od osnivanja prvog ženskog fudbalskog kluba u reginu – ŽFK Sloga, pod sloganom „Jednakost u sportu“, u okviru turnira na kojem je učestvovalo 10 klubova ženskog fudbala sportiskinje su odigrale u majicama „Stop nasilju nad ženama“. Akciju su podržale direktorka Privredne komore Srbije Brankica Simanić i modna kreatorka Suzana Perić.

U februaru 2020. godine kampanja „Stop nasilju nad ženama“  postala je internacionalna kada joj se priključio FC Sliema Wanderers sa Malte. Ovaj fudbalski klub je saznao za Mozzartovu kampanju i usled velikih problema sa porodičnim nasiljem i femicidom sa kojim se Malta suočava realizovali smo zajedno seriju edukativnih radionica o porodičnom nasilju sa nadležnim telom malteške Vlade, a mečeve su fudbaleri počinjali u majicama „Stop nasilju nad ženama“

„Nije samo Osmi mart dan žena – stop nasilju nad ženama“ u akciji organizovanoj sa portalom danas.rs  svakodnevno smo na društvenim mrežama  objavljivali podatke o ekonomskom, fizičkom i psihičkom nasilju nad ženama i apelovano je na sve da nasilje prijave. Ilustracije za objave je radila Jelena Jaćimović Jachim, istaknuta borkinja za prava žena, a podatke je davala je organizacija Autonomni ženski centar, jedna od najznačajnih organizacija u Srbiji koja radi sa žrtvama nasilja i koja se bavi pitanjem rodne ravnopravnosti.

Osmog marta sa strategom FK Crvena zvezda Dejanom Stankovićem i kapitenom Milanom Borjanom posetili smo Sigurnu kuću u Beogradu i uz donaciju tehničke opreme na događaju dali podršku žrtvama nasilja da istraju u svojoj borbi.

Kontinuirano pomažemo sigurnim kućama u Srbiji, donacijama i volontiranjem zaposlenih i pružanjem pravne pomoći žrtvama nasilja.

Tokom vanrednog stanja kompanija Mozzart je sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost u roku od 48h otkada smo uvideli potrebu za tim obezbedila televizore za sve sigurne kuće u Srbiji, kako bi deca privremeno smeštena u ovim ustanovama nesmetano mogla da prate nastavu na TV ekranima.

Naša namera nam je da žrtve nasilja ohrabrimo, a muškarcima pošaljemo poruku da je nasilje nedopustivo i ne planiramo da se zaustavimo! Otvori oči i prijavi nasilje na 0800-100-600!